Zadělávaná jelení zvěřina

Rozpočet: 2 kg jelení přední zvěřiny, sůl, 8 zrnek tlučeného pepře, 4 zrnka pepře, 10 dkg slaniny,
10 dkg másla, celer, mrkev, petržel, 2 bobule jalovce, proutek tymiánu, 2 dkg ořechů (ořechových jader), 4 dkg chleba, 1/8 l octa, asi ½ l červeného vína a vody podle potřeby, ½ kávové lžičky bramborové moučky (raději dle potřeby).

 

Jelení krk, hrudí nebo plece osolíme, potřeme kořením a dáme uležet do studena na 3 hodiny. Na rozehřáté, na kostičky nakrájené slanině a másle usmažíme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, jalovec, tymián, jádra z velkých ořechů a ustrouhaný chléb. Odleželou zvěřinu nakrájíme, vložíme na zeleninu, zalijeme octem, červeným vínem a vodou (aby byla potopena), přikryjeme poklicí a dusíme do měkka asi 2 – 3 hodiny. Zvěřinu pak vyndáme, šťávu zaprášíme bramborovou moukou, povaříme, prolisujeme a nalijeme na maso.