Jelení jazyk I

Rozpočet: 1 jelení jazyk, sůl, koření (3 zrna pepře, 8 zrn nového koření), 1 bobkový list, tymián, 2 proutky bazalky, 10 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 5 dkg másla, 5 dkg šípků, lžíce octa, 1 dl vína, podle chuti cukru, 1 lžíce mouky, 3 dkg perníku, 5 dkg madnlí.

 

Jelení jazyk se upravuje se šípkovou omáčkou nebo s rybízovou šťávou.

Jazyk se dobře vypere, očistí a dá do hrnku s vodou. Vaříme ho se solí, kořením, bobkovým listem, trochu tymiánu, bazalky, kořenové zeleniny a cibule až do měkka. Pak jej vyndáme, po vychladnutí sloupneme, dobře očistíme a vložíme ihned do procezeného vývaru. Jazyk nesmí vychladnout.

V menším kastrůlku rozvaříme k omáčce několik šípků, očištěných a zbavených peciček, trochu pokrájeného citronu, svařené, oloupané mandle, pokrájené), sůl, vinný ocet (podle chuti), sklenku vína a trochu cukru; omáčku vaříme tak dlouho, až šípky náležitě změknou a nabobtnají. Pak přidáme trochu vývaru ze zvěřiny, omáčku zahustíme do hněda na másle zapraženou moukou a nastrouhaným tmavým perníkem. Takto připravená omáčka se podává s jazykem.

Příloha: knedlík nebo makaróny.