Jelení (srnčí) kýta naložená ve víně

Ze staročeské kuchyně

Rozpočet: 1 kg kýty jelení nebo srnčí, 10 dkg slaniny, 7 dl vína, 1 cibule, 2 bobkové listy, ½ citronu, 5 zrn pepře, 2 hřebíčky, 10 dkg másla, 1/8 l kyselé smetany, 5 dkg chlebové kůrky, sůl.

 

Kýtu odblaníme, naklepeme, protáhneme slaninou, polijeme vínem a necháme v rendlíku na chladném místě čtyři dny uležet (každý den ji obracíme). Potom ji osolíme, dáme na pekáč, přilijeme polovinu roztoku, v němž byla naložena, přidáme rozkrájenou cibuli, bobkový list, citronovou kůru, několik zrnek pepře, hřebíčky, chlebovou kůrku a kýtu necháme péci. Při pečení ji poléváme máslem a přiléváme hustou kyselou smetanu. Jelení kýtu pečeme asi 3 hodiny, srnčí dvě až dvě a půl hodiny. Omáčku procedíme.