Divoká kachna pečená na zelenině

Rozpočet: 1 divoká kachna, sůl, 10 dkg slaniny, 6 dkg másla, 1 menší petržel, 1 menší mrkev, 5 dkg cibule, 5 zrnek pepře, 1 bobulka jalovce, citronová kůra, bobkový list, proutek tymiánu, lžička mouky, 1/8 l kyselé smetany.

 

Kachnu oškubeme, vykucháme, omyjeme, osolíme, sešpejlíme a protáhneme slaninou. V kastrole na nakrájené, rozehřáté slanině a másle usmažíme do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme polévkou, přidáme celý pepř, jalovec, citronovou kůru zbavenou bílé dužiny, bobkový list a tymián. Navrch položíme kachnu prsíčky dolů, přikryjeme ji poklicí a nejprve dusíme. Pak ji bez poklice upečeme v troubě do červena (celkem se kachna dusí a peče asi 1 ¾ hodiny). Měkkou kachnu vyndáme, šťávu dáme vydusit, pak ji zaprášíme moukou, znovu podusíme, zalijeme polévkou a smetanou a povaříme. Omáčku procedíme, část jí nalijeme na rozkrájenou kachnu, ostatní podáváme v omáčníku.