Divoká kachna pečená IV
Rozpočet: 1 kachna, sůl, pepř, kmín, majoránka, 10 dkg slaniny, 1 cibule, stroužek česneku, 10 dkg másla, lžička mouky, 1 dl vína, trochu polévky, salát.
Oškubanou, vyvrženou a omytou kachnu vaříme nejdříve 20 minut ve vodě, abychom ji zbavili nepříjemného „rybího“ pachu.
Vychladlou kachnu dobře proslaníme, osolíme vně i uvnitř, mírně též opepříme, posypeme kmínem a dovnitř dáme ještě trochu majoránky.
Na kastrole zpěníme na másle kolečka cibule s pokrájeným stroužkem česneku, připravenou kachnu do toho vložíme a asi čtvrt hodiny opékáme. Potom ji podlijeme, přidáme opět kousek másla a pod pokličkou ji dusíme, až je skoro měkká. Potom ji nepřikrytou dopečeme v troubě. Během dušení i pečení kachnu podléváme vodou a občas obrátíme.
Upečenou kachnu vyndáme a rozdělíme. Šťávu zahustíme lžičkou mouky, zředíme polévkou a bílým vínem, povaříme a přecedíme na kachnu.
Příloha: opékané brambory a salát.