Divoká kachna pečená II

Z americké kuchyně

 

Rozpočet: 1 kachna, ½ menšího celeru, 1 menší cibule, sůl, špetka mletého pepře, ½ kávové lžičky hořčice, 10 dkg másla.

Pikantní omáčka: 5 dkg másla, šťáva z 1 citronu, 2 polévkové lžíce kečupu, ½ kávové lžičky hořčice, kávová lžička omáčky worcester, sůl, špetka mletého pepře.

 

Kachnu na sucho oškubáme, důkladně ožehneme a pak vykucháme. Oddělíme srdce, játra a žaludek (oloupeme vnitřní zkrabatělou sliznici) a dáme je do malého rendlíku, přidáme 3 polévkové lžíce na drobné kostky nakrájeného celeru, 1 polévkovou lžíci jemně nakrájené cibule, sůl, pepř a ½ kávové lžičky hořčice a zvolna dusíme.

Kachnu do sucha otřeme na povrchu i uvnitř, osolíme, opepříme a potřeme rozpuštěným máslem.

Podle chuti naplníme kachnu nádivkou (viz recept na nádivky). Naditou kachnu dáme do pekáče a vložíme na 5 minut do velmi horké trouby, aby se rychle opekla. Potom snížíme teplotu a potíráme kachnu každých 5 minut a pečeme do změknutí.

K podlévání používáme této speciální omáčky: rozpustíme máslo, k tomu přidáme citronovou šťávu, kečup, hořčici, worcester, sůl a pepř. Mícháme na mírném ohni. Pro podlévání musí být omáčka teplá.

Zatímco se kachna peče, dusíme žaludek, játra a srdce až do změknutí, potom je vyjmeme z rendlíku, nakrájíme na kostky a dáme zpět do šťávy. Přidáme šálek španělské omáčky (viz omáčky) a důkladně promícháme.

Když je kachna upečena, vyjmeme ji z trouby, naporcujeme a polijeme ji omáčkou s kousky žaludku, srdce, jater a s vypečenou šťávou z pekáče.

Příloha: brambor, salát nebo kompot.