Divoká kachna dušená II

Rozpočet: 1 kachna, 10 dkg másla, 10 dkg slaniny, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, ½ l hovězí polévky, sůl, špetka mletého pepře, 4 zrna pepře, 2 hřebíčky, 4 bobulky jalovce, 1 bobkový list, 3 rajčata, 2 jablka, sklenka bílého vína, ½ lžíce hladké mouky, brusinky.

 

Starší očištěnou kachnu nejdříve vaříme asi půl hodiny ve vodě. Potom na másle a krájené slanině osmahneme plátky kořenové zeleniny s cibulí, zalijeme trochou polévky a vložíme do toho vně i uvnitř solí a pepřem potřenou kachnu. Přidáme též zrna pepře, hřebíček, bobulky jalovce, bobkový list, plátky několika rajčat a jablek a sklenku bílého vína; v této směsi pak přikrytou kachnu dusíme do měkka. Šťávu hodně vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme polévkou a přecedíme. Pokrájená kachna se vloží do šťávy a ještě chvíli se povaří.

Příloha: knedlík a brusinky.