Divoká husa pečená II

Z francouzské kuchyně

 

Rozpočet: 1 divoká husa, sůl, 10 dkg slaniny, 10 dkg másla, 1 žemle, 2 vařené žloutky, zelená petrželka, sklenka červeného vína, lžíce octa, 1 citron.

 

Očištěná a vykuchaná husa se zevně i uvnitř nasolí a peče na másle se slaninou. Po upečení se vyříznou prsíčka a pokrájejí na mísu; ostatní zvěřina se okrájí s kostí. Kosti se drobně nasekají, utlučou v hmoždíři se smaženými játry, žaludkem, smaženou žemlí, několika žloutky z vajec vařených na tvrdo a osmaženou zelenou petrželkou. Směs se podlije šťávou z upečené husy, zalije sklenkou červeného vína, trochou octa a promísí máslem, načež se vše důkladně povaří. Takto upravená omáčka se procedí a nalije na husí zvěřinu narovnanou na míse, okraj mísy se obloží citrony nakrájenými na kolečka.