Divoká husa pečená VI

Z moravské kuchyně

 

Rozpočet: 1 divoká husa nebo kachna, sůl, ¼ l octa, ¼ l vody, 2 cibule, 6 zrn pepře, 5 zrn nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 3 hřebíčky, 25 dkg slaniny, špetka tlučeného pepře, ¼ l kyselé smetany.

 

Vykuchaná, očištěná husa se nasolí a uloží na několik dní do mořidla svařeného z octa, koření a cibule. Pak husu protáhneme na prsíčkách hustě slaninou, uvnitř potřeme solí a pepřem, vložíme do pekáče, který je vyložen slaninou a cibulí, a zvolna pečeme v troubě; přitom ji zaléváme trochou mořidla a nakonec přilijeme trošku nakyslé smetany. Pečenou husu pak dáme na mísu a podlijeme šťávou, v níž se husa pekla.

Stejně se upravuje i divoká kachna.