Divoká husa pečená I

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 1 divoká husa, sůl, 10 bobulek jalovce, mořidlo (viz mořidla), 15 dkg slaniny, 1 větší cibule, 15 dkg másla, 1 dkg mouky, sklenka vína.

 

Husa se vykuchá, dobře očistí a vytře tlučeným jalovcem a solí; pak se nechá přiklopená mísou dva dny ležet. Třetí den se jalovec odstraní, husa se však nesmí omývat; položí se do porcelánové mísy, zalije mořidlem a v něm se ponechá asi 4 dny. Během této doby se několikrát obrátí. Pak se vyjme, protáhne slaninou a dá na kastrol s cibulí a slaninou a přidá se hojně másla. Husa se peče do měkka za stálého podlévání vlastní šťávou.

Vysmahlá šťáva se zapráší 1 dkg mouky a zalije polévkou a trochou vína a nechá povařit. Pečená husa se pokrájí, urovná na mísu a zalije procezenou šťávou.