Divoká husa naložená

Rozpočet: 1 divoká husa, sůl, 1 cibule, 1 bobkový list, 6 zrn pepře, 4 zrna nového koření, 2 hřebíčky, 1 dl červeného vína, 1 dl vody, 1 dl octa, 10 – 15 dkg másla, ¼ l kyselé smetany, špetka citronové kůry.

 

Úprava je vhodná i pro starší husy. Očištěná, jen málo posolená husa se na pekáči polije vychladlým mořidlem. Necháme ji asi 2 – 3 dny ponořenou, každý den ji dvakrát obracíme, aby dobře roztokem nasákla. Na másle husu necháme udusit do změknutí. Když je měkká, za stálého přilévání roztoku ji dopečeme v troubě. Šťávu pak spojíme s kyselou smetanou, přidáme trochu citronové kůry a svařenou šťávu procedíme. Porcovanou husu ve šťávě podáváme s knedlíkem.