Nakládání kvíčal

Rozpočet: 1 pár kvíčal, sůl, 10 dkg másla, 1 pergamenový papír.

 

Větší množství kvíčal si můžeme uchovat takto: Očištěné a vykuchané kvíčaly dáme na máslo dusit do zlatožluta, aby byly šťavnaté. Potom je srovnáme do menší nádoby a zalijeme máslem nebo tukem tak, aby byly přikryté. Necháme vychladnout a pak ovážeme pergamenovým papírem. Na 6 kvíčal počítáme asi ½ kg tuku. Skladujeme v chladnu a studenu, lépe v menší nádobě, aby se vždy spotřebovalo celé množství. Chceme-li z kvíčal připravit pokrm, dáme je trochu rozehřát, potřebné množství vyjmeme, na kastrůlku ohřejeme a upravujeme je podle předpisů jako čerstvou zvěřinu – buď jen dodusíme, nebo ještě přidáme různé potřeby. Chceme-li kvíčaly naložit na dlouhou dobu, dáme je do sklenic a zavaříme v páře.