Kvíčaly dušené II

Z polské kuchyně

 

Rozpočet: 1 pár kvíčal, sůl, 5 dkg slaniny, 5 šalotek, 3 žampiony, 1 bobkový list, 5 dkg brzlíku, 3 dkg šunky, 2 proutky tymiánu a 5 proutků zelené petrželky, ¼ l bílého vína, špetka pepře, lžíce citronové šťávy.

 

Kvíčaly oškubeme, nasolíme a vykucháme (labužníci je však pro tuto úpravu nechají nevykuchané – pozor na žaludek, obsahuje zrnka písku). Pak je dusíme asi 10 – 15 minut na kastrůlku společně s rozpuštěnou slaninou, malými šalotkami, žampiony, bobkovým listem, brzlíkem, kouskem šunky, tymiánem a petrželkou. Po chvilce přilijeme bílé víno, připojíme trochu pepře a kvíčaly ještě malou chvíli dusíme. Tuk se na povrchu sebere a koření s bylinkami se odstraní a šťáva se zakape citronovou šťávou.