Kvíčaly s rýží II

Z francouzské kuchyně

 

Rozpočet: 10 kvíčal, 4 dkg šalotky, 1 stroužek česneku, bobkový list, špetka tymiánu, 15 zrn bílého pepře, ½ l burgundského vína, 15 dkg másla, olej na opečení kvíčal, 10 dkg rýže, 3 dkg parmezánu, sůl.

 

Čerstvé kvíčaly očistíme, odsekneme stojáčky, s hlaviček stáhneme kůži a přišpejlíme je k tělíčku. Osolené a opepřené kvíčaly pečeme na oleji a měkké dáme zatím na talíř. Šťávu z kvíčal zalijeme vínem, přidáme stroužek česneku, bobkový list, tymián, bílý pepř. Vše spolu zvolna dusíme do zhoustnutí a propasírujeme. Do hotové šťávy vložíme kvíčaly a dobře prohřejeme. Na mísu upravíme věnec dušené rýže posypané strouhaným parmezánem a do jeho středu vložíme křížaly polité šťávou. Místo rýže se kvíčaly mohou obkládat půlměsíčky z lístkového těsta a brusinkovým kompotem.