Kvíčaly studené

Rozpočet: 10 kvíčal, 10 dkg másla, 10 bobulí jalovce, 8 dkg cibule, 5 dkg mrkve, 8 zrnek pepře, 2 dkg slaniny, 25 dkg husí paštiky, bílek z 1 vejce, 25 dkg rosolu, 1 citron, sůl.

 

Oškubané kvíčaly (hlavičku ponecháme) vykucháme, vypereme, osušíme, do každé dáme kousek másla, bobulku jalovce a sůl; nožičky přivážeme k tělíčku a na prsíčka přivážeme plátek slaniny. V kastrole na másle usmažíme nakrájenou mrkev, cibuli a přidáme celý pepř, na to vložíme kvíčaly, necháme opéci a zalijeme polévkou. Za ½ hodiny kvíčaly vyndáme, kůži stáhneme a kvíčaly dáme vychladnout. Pak je rozřízneme zdola tak daleko, aby se dala vyndat prsní kostička. Vnitřek kvíčal naplníme husí paštikou. Zbývající husí paštiku upravíme na kulatou skleněnou nebo stříbrnou mísu, kvíčaly na ní složíme do hvězdy, ozdobíme sekaným rosolem, citronem a podáváme k nim tatarskou omáčku.