Zajíc na cibuli

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: ½ zadku zajíce, 10 dkg slaniny, sůl, 4 dkg a 10 dkg másla na potírání, 2 menší cibule, 6 celých pepřů, 1 lžička mouky.

 

Maso se zbaví blan a šlach, protáhne se na kýtách i hřbetě slaninou a osolí se. Na pekáči se zpění máslo s cibulí rozkrájenou na tenké plátky a nechá se jemně zažloutnout. Pak se vloží do pekáče zajíc, okoření se pepřem a podlije slabší hovězí polévkou, přikryje se a nechá asi ½ hodiny dusit. Dopeče se za stálého potírání rozpáleným máslem v dobře vyhřáté troubě do růžova. Hotový zajíc se krájí na díly, vloží se na mělkou mísu.

Šťáva, která zbyla na pekáči, se zahustí špetkou jemné mouky a nechá se za stálého míchání zahoustnout ne plotně. Pak se na zajíce procedí.

Příloha: knedlík a celerový salát.