Sekaný zajíc

Ze staročeské kuchyně ze 17. století

 

Rozpočet: 2 zaječí předky, 30 dkg prorostlého vepřového masa, 1 lžíce strouhanky, ½ lžičky strouhané cibule, podle chuti mleté koření (pepř, nové koření, zázvor), špetka citronové kůry, 5 dkg slaniny, sůl, 1 vajíčko, 2 lžíce vína, 10 dkg másla, 1 cibule, 3 lžíce kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), ¼ l kyselé smetany, lžička mouky.

 

Prorostlé vepřové a zvěřinu ze 2 zaječích plecek jemně umeleme, přidáme strouhanku, ½ lžičky strouhané cibule, koření (pepř, nové koření, zázvor), citronovou kůru, sekanou slaninu a sůl. Vše promícháme a přidáme vajíčko. Uděláme šišku, pokropíme vínem a dáme péci na cibuli, zeleninu a máslo. Šťávu propasírujeme a můžeme ji nakonec zalít smetanou. Podáváme ji v omáčníku.

Příloha: knedlík nebo brambor.