Nakládání zajíce

Rozpočet: 1 zaječí zadek, 10 dkg slaniny, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, 6 zrnek celého pepře, 1 až 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 4 zrnka nového koření, 20 dkg másla, sůl.

 

Odblaněný zadek protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky (protahujeme vždy po délce masových vláken, abychom při krájení překrajovali slaninu se zvěřinou). Dno pekáče potřeme tukem, položíme na něj několik lístků mrkve, celeru, cibule a celého pepře. Na to vložíme zaječí zadek, obložíme jej navrch rovněž celerem, mrkví, petrželí, cibulí, kterou jsme si nakrájeli na koláčky, pak přidáme bobkový list, proutek tymiánu, několik celých pepřů a nové koření. Zvěřinu polijeme rozpuštěným a vychladlým máslem a necháme ve studené místnosti do druhého dne uležet. Tímto způsobem zajíce nakládáme za teplejšího počasí. Za mrazu můžeme zůstat v mořidle 4 – 6 dní. U starých zajíců je delší doba naložení podmínkou chutné úpravy. Zajíc musí před naložením vždy viset v kůži, jak bylo již dříve uvedeno.