Zajíc na černo V

Z francouzské kuchyně

 

Rozpočet: 1 celý zajíc, 2 cibulky, 12 dkg slaniny, ½ l červeného vína, sůl, 5 zrnek pepře, 3 hřebíčky, 2 bobkové listy, 2 lžíce mouky, 6 dkg másla, citronová šťáva (podle potřeby), 3 žemličky, 2 vejce, 4 okurčičky, 10 naložených cibulek.

 

Ve francouzské kuchyni je takto připravený zajíc známý pod jménem Civet de Liévre. Připravujeme celého zajíce. Hřbet pokrájíme na 5 kusů, stehna na 4 kusy a přední běhy na 2 díly a dáme na kastrol.

Pak osmažíme na slanině cibulky do zlatohněda, rozmícháme s červeným vínem, povaříme a nalijeme na zajíce. Osolíme, přidáme několik zrnek pepře, celých hřebíčků a bobkový list a zajíce dusíme do měkka. Po změknutí zvěřiny omáčku procedíme, zbavíme tuku, zahustíme hnědou jíškou, upravenou ze 2 lžic mouky a 1/6 kg másla, zakapeme citronovou šťávou. Omáčkou zajíce polijeme.

Zajíc se podává obložený osmaženými žemličkami a plátky na tvrdo vařených vajec. Na povrch zajíce se narovnají na tenké lístky nakrájené nakládané okurčičky a perlové cibulky.