Křepelky pečené

Ze staročeské kuchyně

 

Mladé křepelky jsou nejchutnější, pečou-li se zabalené v plátcích slaniny a vinném listu nebo v papíru pomaštěném olejem nebo máslem. Tak zůstane jejich zvláštní vůně zachována. Obkládají se dušeným zeleným hráškem nebo rýží.

 

Rozpočet: 2 křepelky, 6 vinných listů, 10 dkg slaniny, pergamenový papír, 5 – 10 dkg másla, na podlití ¼ l hovězí polévky, ¼ kg rýže a ½ l hovězí polévky, 2 dkg parmezánu, 1 cibule, 3 hřebíčky, sůl.

 

Křepelky se dobře oškubají, vykuchají, vyperou, osolí a zašpejlují. Stojáčky a oškubané hlavičky se jim ponechají. Prsíčka se obloží plátkem slaniny, každá křepelka se zabalí do vinného listu a ováže nití. Pak se dají péci na máslo a často se podlévají vodou a trochou hovězí polévky. Mezitím se uvaří rýže (přebraná rýže vypraná v horké vodě se nasype do kastrolu, osolí, přidá se máslo, menší cibule propíchnutá hřebíčky, zalije se hovězí polévkou, přiklopí se pokličkou a zvolna dusí, nejlépe v troubě). Pak se promíchá se strouhaným parmezánem. Upečené křepelky (po odstranění vinných listů) se srovnají na mísu, obloží rýží a polijí přecezenou šťávou.