Křepelky po rumunsku

Z rumunské kuchyně

 

Rozpočet: 5 křepelek, ¼ kg másla, 20 dkg slaniny, ½ kg rýže, ¼ l bílého vína, ¼ l 4 % octa, 1 proužek celé skořice, 5 celých hřebíčků, sůl.

 

Křepelky připravujeme ihned po ulovení, nedáváme je odležet.

Rychle je oškubeme, opereme, vykucháme, nasolíme (zevně i uvnitř) a ponecháme v chladné místnosti asi ½ hodiny. Mezitím si upravíme mořidlo ze stejného dílu bílého vína a octa, kousku celé skořice (nikoli utlučené) a několika celých hřebíčků. V mořidle se pak nechají křepelky přes noc ponořené. Druhého dne se pečou na másle a zalévají se mořidlem a vznikající vlastní šťávou. Než dáme křepelky na máslo, obložíme jim prsíčka slaninovými pruhy, které přivážeme nití. Jsou-li křepelky již měkké, vyloží se na nahřátou mísu a mohou se obložit rýží, kterou jsme předem podusili na zbylé šťávě z křepelek.