Křepelky po plzeňsku
Ze staročeské kuchyně
Rozpočet: 6 křepelek, ¼ kg másla, sůl, špetka mletého pepře, 2 bobkové listy, 4 snítky petrželky, 1 polévková lžíce krájených žampionů, 1 lžíce krájených šalotek, 1 lžíce mouky, ¼ - ½ l hovězí polévky, sklenka bílého vína.
Šest čistých křepelek, vytřených pepřem a solí, upečeme při prudkém ohni na čerstvém másle s bobkovým listem, petrželkou, šalotkami a žampiony (vše se musí pokrájet a do všeho se vezme 1 polévková lžíce). Během pečení častěji potřásáme kastrůlkem místo míchání vařečkou. Jsou-li křepelky skoro udušeny, zasypou se asi 1 lžící mouky, dobře promísí, zalijí polévkou a dobrým bílým vínem, povaří a asi po 2 minutách se předkládají.