Křepelky (koroptve) na hnízdě

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 6 křepelek, 30 dkg slaniny, 1 menší cibule, 10 dkg másla, ½ kg telecího masa, sůl, 2 vejce, 2 žemle, z ½ citronu kůra i šťáva, ½ citronu nakrájeného na kolečka.

 

Očištěné křepelky zašpejlíme, obložíme plátky slaniny, osolíme a zavážeme nití. Zvolna pečeme na másle s kolečky cibule. Mezitím umeleme telecí maso, přidáme k němu syrová vejce, namočenou a vymačkanou žemli, osolíme, okořeníme citronovou kůrou a šťávou a dobře prohněteme. Z hmoty uděláme tolik oválných tenkých placiček, kolik je křepelek. Placičky vložíme na pekáč do šťávy, v níž se dusily křepelky. Na každou položíme jednu křepelku, necháme dopéci, polijeme šťávou, obložíme citronovými koláčky a předkládáme.