Drop pečený I

Úprava prsíček

 

Rozpočet: 1 dropí prsíčka, 10 dkg slaniny, 5 dkg strouhanky, 2 dl mořidla, 2 dl vína, mrkev, celer, petržel, 1/8 l smetany, 5 dkg másla, citronová kůra, 2 žloutky, sůl.

 

Pro kuchyňské zpracování se hodí především zvěřina z mladších ptáků. Kůži s ptáka stáhneme, prsíčka oddělíme od ostatní zvěřiny a vložíme asi na 6 dní do mořidla. V mořidle zvěřinu často obracíme. Po vyjmutí z mořidla se zvěřina nasolí, protáhne slaninou a peče se v mořidle a ve stejném díle vína společně s pokrájenou mrkví, petrželí a celerem.

Při pečení zvěřinu podléváme a častěji obracíme. Jsou-li prsíčka zpola upečena, zasypou se nastrouhanou žemličkou, citronovou kůrou a zalijí se rozpuštěným máslem a trochou nakyslé smetany. Pak se nechají dopéci, aby náležitě změkla, a stále se podlévají vlastní šťávou. Opečená prsíčka se pokrájejí na řízky a nakladou na mísu, která se postaví na kamna.

V troše polévky se rozkloktají žloutky, omáčka se procedí a ponechá se na plotně, až ji přejde var, žloutky se k ní přidají a míchají se tak dlouho, až se omáčka zjemní a zhoustne. Maso se zalije omáčkou a předkládá se na stůl.