Koroptve dušené se zelím

Rozpočet: 3 koroptve, 15 dkg slaniny, 1 cibule, špetka tymiánu, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, kousek zázvoru, 4 zrnka pepře, 5 dkg másla, hlávka bílého zelí, hovězí vývar, šunka, klobása, sůl.

 

Tři staré, očištěné koroptve osolíme, protáhneme slaninou a vložíme na rendlík. Přidáme cibuli hustě propíchanou hřebíčkem, kousek tymiánu, bobkový list, kousek zázvoru, několik zrnek pepře a lžíci másla. Vše podusíme, ne však do měkka.

Čistě obranou hlávku zelí rozřízneme na čtyři díly, spaříme ve slané vařící vodě a pak ji ponoříme do studené vody a zchladíme. Studenou, dobře odkapanou hlávku urovnáme do jiného rendlíku, osolíme, polijeme vývarem z masa a obložíme tenkými plátky slaniny a šunky.

Napolo udušené koroptve položíme na zelí, polijeme přecezenou šťávou a dusíme do měkka.

Měkké koroptve nakonec vyjmeme a pokrájíme na čtvrtky. Hlubokou mísu vyložíme dušeným zelím, doprostřed položíme čtvrtky koroptví a okraje ozdobíme na kousky nakrájenou, osmaženou klobásou.