Hašé ze zbytků kachen

Rozpočet: zbytky kachny (asi 1 kg), žaludek, játra, srdce (kuřecí játra), 5 dkg slaniny, 5 dkg másla, 1 mrkev, 1 celer, 1 cibule, špetka zázvoru, špetka tymiánu, 5 zrn pepře, 5 bobulí jalovce, 5 zrn nového koření, 5 dkg žampionů, 1 lžíce mouky, 2 žloutky, 2 – 3 vejce, sůl.

 

Nasekáme zbytky se žaludkem, játry a srdíčkem, podle možnosti přidáme ještě nasekaná játra kapouna nebo kuřat; sekaninu necháme dusit pod pokličkou se slaninou a máslem. Menší kosti z kachny utlučeme v hmoždíři s kořenovou zeleninou, kořením (zázvorem, tymiánem, solí, pepřem, jalovcem a celým novým kořením) a pokrájenými žampiony. Vše dobře vyvaříme, procedíme na sekanou zvěřinu, zaprášíme trochou mouky a nakonec spojíme žloutky. Haši pak vyklopíme na mísu a ozdobíme na půlky nebo čtvrtky nakrájenými vejci (také dušené kaštany se dají dobře použít).