Divoká kachna I

Z německé kuchyně

 

Rozpočet: 1 kachna, 10 dkg slaniny, sůl, lžíce mouky, 10 dkg másla, 10 dkg hub, proužek citronové kůry, bobkový list, 4 zrna pepře, 4 zrna nového koření, 5 bobulí jalovce, 1 dl bílého vína.

 

V severním Německu u moře, kde je všude velmi mnoho divokých kachen, je zvykem kachny před vlastní kuchyňskou úpravu neškubat, nýbrž stáhnout a zbavit všeho viditelného tuku. Stažená, proslaněná a osolená kachna se upeče na másle s citronovou kůrou, houbami, bobkovým listem, pepřem, novým kořením, jalovcem v troubě do zlatova a do měkka, za přilévání vína. Šťáva se nechá částečně vysmahnout a zapráší moukou. Vše se povaří a chuť se upraví cukrem. Rozkrájená kachna se nechá ve šťávě ještě chvíli povařit.

Příloha: brambory.