Divoká kachna s játrovou omáčkou

Ze staročeské kuchyně ze 17. století

 

Rozpočet: 1 kachna, sůl, 10 dkg loje, 1 cibule, 5 lžic octa, sklenka červeného vína, 6 hřebíčků, 5 zrn nového koření, citronová kůra, 1 bobkový list, játrová omáčka (játra kachní, 2 lžíce smetany, 5 dkg kaparů).

 

Dobře očištěnou a nasolenou kachnu vložíme do rendlíku na kousek hovězího loje a jednu rozkrájenou cibuli. Přilijeme trochu vinného octa a sklenku vína, přidáme několik hřebíčků, koření, citronovou kůru a bobkový list a kachnu necháme dusit, až je na obou stranách červená. Kachnu pak polijeme játrovou omáčkou. Omáčku si připravíme takto: játra z kachny trochu osmažíme, dobře rozetřeme, dáme do rendlíku a zředíme šťávou z pečené kachny; vše dobře rozmícháme a necháme povařit, pak protlačíme sítem (popřípadě ještě procedíme), přidáme trochu kyselé smetany a několik kaparů a ještě povaříme. Omáčku vlijeme na porcovanou kachnu a podáváme.