Sluka dušená

Rozpočet: 1 sluka, sůl, 2 zrna pepře, 5 dkg slaniny, 2 bobulky jalovce, 2 zrna nového koření, špetka mletého muškátového oříšku, lžička mouky, 10 dkg másla, 1 dl vína, ¼ l polévky, 1 bobkový list, proužek citronové kůry.

 

Proslaněnou sluku osolíme (vně i uvnitř) a posypeme ji rozdrceným kořením (pepř, jalovec, nové koření, muškátový oříšek), poprášíme moukou a opečeme ji v troubě na másle. Potom sebereme se šťávy tuk, přidáme sklenku bílého vína a trochu polévky, přidáme bobkový list, kousek citronové kůry a přikrytou sluku necháme dodusit. Měkkou sluku vyndáme, rozkrojíme na půlky a podle chuti upravenou šťávu přecedíme na porce sluky.

Příloha: rýže a nakládané houby nebo salát z kyselých okurek.