Vrána, havran a straka

Ke kuchyňskému zpracování se hodí jen mladí ptáci, zvláště mláďata krátce před vylétáním z hnízd. Mladé dospělé ptáky i starší (již létající) mláďata je vhodné před úpravou místo škubání stáhnout. Jejich kůže má totiž nahořklou příchuť. Staré ptáky v kuchyni nepoužíváme. Vrána a straka se loví celoročně, havran od 1. listopadu do konce února, jeho mláďata od 1. května do 10. června. Mladí ptáci mají křehké kosti (snadné promáčknutí lebky nehtem), v raném věku ještě žlutavé ozobí; mladí dospělí havrani mají kořen zobáku opeřený, staří ptáci lysý.

 

Úprava zvěřiny je obdobná jako u sojky nebo můžeme použít i předpisů pro divoké holuby. Mláďata vybraná z hnízd je možno upravovat podobně jako kvíčaly.