Vydra

Velká lasicovitá šelma žijící v těsné blízkosti vod, váží 6 – 15 kg. Živí se převážně rybami, a proto bývala postním jídlem našich předků. Dobře upravená je pochoutkou. V současné době je na celém území ČSSR hájena.

 

Rozpočet: zvěřina z 1 vydry, ¼ l vinného octa, koření, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, 3 hřebíčky, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, 5 bobulek jalovce, kousek zázvoru, ¼ l kyselé smetany, 10 dkg másla, sůl.

 

Zvěřinu (myslivecky „jádro“) vydry naložíme do studeného octového nálevu, který připravíme takto: vinný ocet povaříme s ½ l vody, s cibulí, trochou pepře, novým kořením, tymiánem, bobkovým listem, hřebíčkem a zázvorem. Zvěřinu posypeme roztlučeným jalovcem promíchaným se solí a pak polijeme vychladlým octovým nálevem. V něm necháme zvěřinu uležet 3 – 4 dny, za častého obracení. Po této době se vydra vyjme z mořidla, nechá odkapat a peče na másle za častého polévání vodou a vlastní šťávou až do změknutí. Nakonec můžeme přilít sklenku červeného vína nebo kyselou smetanu.