Veverka

Lov je dovolen od 1. ledna do 31. ledna. Zvěřina mívá příchuť pryskyřice, po úpravě však je velmi chutná.

 

Rozpočet: 3 malé veverky, 1/8 l salátového oleje, citronová šťáva z 1 až 2 citronů nebo 1/8 l octa, 15 dkg strouhanky, 1/8 l mléka nebo smetany, 10 – 15 dkg na kostičky nakrájených osmažených hub, ½ lžičky soli, špetka mletého pepře, ½ lžičky cibulové šťávy nebo 1 střední šalotku, 4 lžičky olivového oleje nebo sádla, 1 lžička worcesteru, špetka mleté papriky.

 

Tři veverky stáhneme a vyvrhneme, několikrát je omyjeme ve studené vodě a osušíme. Vložíme je do připravené nádoby, zalijeme salátovým olejem smíchaným s citronovou šťávou a necháme hodinu stát.

Mezitím smícháme strouhanku s mlékem nebo smetanou, aby se utvořila vlhká hmota, do které přidáme houby, sůl a cibulovou šťávu. Můžeme též použit drobně nasekané šalotky. Veverky nadijeme, sešpejlíme nebo zašijeme, osolíme a vložíme do rendlíku. Potřeme je olejem nebo sádlem a nepřikryté pečeme asi 90 – 110 minut do změknutí. Podléváme každých 10 minut šťávou, ve které se veverky pečou. Když jsou hotové, vyjmeme je na mísu a uděláme šťávu. Scedíme šťávu, přidáme worcester a špetku mleté papriky. Šťávu podáváme zvlášť. Předpis je pro šest osob.