Volavka

Obyčejný pták našich rybničních oblastí a Podunají. Dosahuje téměř velikosti čápa a váží až 1,5 kg. Živí se hlavně rybami. Na plůdkových a výtažních rybnících se loví celoročně, na ostatních obhospodařovaných rybnících od 1. srpna do 30. listopadu. Pro kuchyňskou přípravu jsou vhodná jen prsíčka, ostatní zvěřina je příliš tukovitá a nepříjemně zapáchá rybinou.

 

Rozpočet: prsíčka volavky, sůl, 10 dkg slaniny, 10 dkg másla, ¼ l smetany, 3 zrna pepře, 3 zrna nového koření, proužek citronové kůry, 1 – 2 bobkové listy.

 

Prsíčka se dobře nasolí, obloží slaninou, obváží nití a v náležitém množství rozpuštěného másla s přidáním koření a citronové kůry a za stálého podlévání se opékají při mírném ohni do měkka a zlatožluta. Později se přidá sklenka smetany.

Hotová prsíčka se podávají politá vlastní šťávou, k nim brambory.