Tetřívek naložený

Rozpočet: 1 tetřívek, sůl, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, 3 hřebíčky, ¼ l octa a ¼ l vody, 10 dkg slaniny, ¼ l kyselé smetany, 1 lžíce citronové šťávy.

 

Nakládání je vhodné zvláště pro staré kohouty. Svaříme si mořidlo – viz mořidla – a po vychladnutí jim polijeme vykuchaného tetřívka a necháme takto naloženého v chladné místnosti 2 – 4 dny (podle stáří kohouta). Před další úpravou jej osolíme (i uvnitř), prsíčka protáhneme slaninou, zvolna dusíme, pak dopékáme v troubě a často poléváme nálevem, v němž byl tetřívek naložen. Potom šťávu přecedíme, zavaříme kyselou smetanou (asi ¼ litru) a podle libosti přidáme citronovou šťávu. Porcovaného tetřívka pak podáváme s omáčkou.