Bažant s hamburským zelím

Z německé kuchyně

 

Rozpočet: 1 bažant, 10 – 20 dkg slaniny, 1 kg kyselého zelí, ¼ kg anglické slaniny, ¼ konzervy ananasu, ½ láhve sektu, 1 lžička medu, sůl.

 

Slaninou protaženého nebo obaleného bažanta upečeme do červena. Dbáme, aby zůstal šťavnatý. Zatím si připravíme hamburské zelí: jemně krájené kyselé zelí dobře vymačkáme a lák z něho dáme do jiné nádoby. Prorostlé uzené (anglickou slaninu) nakrájíme na kostky a uškvaříme do skleněna. Na to vložíme vymačkané zelí, lehce roztřepané (na v hrudkách), přiklopíme a chvíli dusíme. Lehce promícháme se slaninou a přidáváme na kostky krájený ananas, opět zlehka promícháme a necháme odkryté dusit. Po chvíli přilijeme sekt a znovu chvilku dusíme. Jako poslední přísadu zamícháme do upravovaného zelí lžičku medu. Porce nakrájeného bažanta tímto zelím obložíme.

Takto upravené zelí chutná výborně i k pečenému krocanu.