Zvěřinový dort

Rozpočet na dort (v průměru 25 cm): 25 dkg polohrubé mouky, 1 ½ dkg droždí, 1/8 l mléka a vody, 2 dkg másla, ½ lžičky soli, 3 dkg tuku.

Kašovina: 40 dkg zvěřiny, 15 dkg jater, 10 dkg uzeného bůčku, sůl, na špičku nože bílého tlučeného pepře a paštikového koření, 1 žloutek, 5 dkg žampionů, 5 dkg slaniny, 5 dkg uzeného jazyka, 1 lžička koňaku nebo čerstvého burgundského vína, 1 lžíce smetany – šlehačky.

Poleva: 1 lžíce zvěřinové šťávy, 15 dkg rosolu, 5 dkg brusinek na zdobení.

 

V míse utřeme máslo se solí, přidáme droždí vykynuté ve vlažném mléce, přisypeme mouku, těsto vypracujeme a dáme vykynout. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a vložíme do ní těsto. Ještě chvíli necháme ve formě kynout a pak upečeme v horké troubě.

Pečený studený žemlový dort vyklopíme na prkénko, rozřízneme na 3 plátky, spojíme kašovinou ze zvěřiny, zatížíme prkénkem a dáme do studena. Pak dort polijeme rosolovitou polevou a dáme opět do studena. Pak jej nakrájíme na dortové dílky, každý dílek ozdobíme hromádkou z brusinek a kolem nich vystříkáme věneček z rosolu. Dort složíme na dortovou mísu a podáváme k vínu nebo čaji.

Kašovina k plnění: pečené srnčí maso, maso z pečené koroptve nebo bažanta, dušená husí játra a uzený tučný vepřový bůček dvakrát na strojku umeleme a sítem prolisujeme do mísy, přisolíme, opepříme, přidáme žloutek, paštikové koření, sekané žampiony, sekanou slaninu, sekaný uzený jazyk a lžíci koňaku. Do kašoviny můžeme lehce vmíchat i šlehanou smetanu.

Poleva: šťávu z pečené zvěřiny zbavíme tuku a procedíme ji do nekyselého základního rosolu.