Máslové těsto (na vykládání forem)
Máslové těsto (na vykládání forem)
Rozpočet: ½ kg hladké mouky, 3 vejce, ¼ kg másla, 1 dl vína, sůl, voda.
Na vál prosejeme půl kilogramu mouky, ve středu mouky utvoříme důlek a do něho rozklepneme celá vejce. Na celou hromádku rozdrobíme máslo, přidáme půl kávové lžičky soli, 1 dl vody a polévkovou lžíci vína. Směs hněteme tak dlouho, až vznikne hebké těsto. Hotové těsto zabalíme do ubrousku a necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Těsto rozvalujeme třikrát, přeložíme do šátečku vždy s 20minutovým odpočinkem v chladnu. Paštikovou formu vyložíme, místo slaninou paštikovým těstem rozváleným na tenkou placku. Z téhož těsta uděláme i pokličku na uzavření naplněné formy paštikou. Těsto používáme i na malé paštičky.