Kamzík zadělávaný v hnědé omáčce

Z karpatské kuchyně

 

Rozpočet: 1 kg zvěřiny z kamzíka, 1 cibule, 1 mrkev, 10 dkg másla, 1 petržel (kořen), 1 bobkový list, 5 zrn pepře, 3 hřebíčky, 1 lžíce octa, masový vývar, 2 dl kyselé smetany, ½ l vývaru hovězího, 2 dkg cukru, 6 lžic mouky, 5 dkg másla, citronová šťáva, sůl.

 

Krk, hrudí či plece z kamzíka rozsekáme na drobnější kusy a dáme do většího rendlíku. Přidáme k tomu nakrájenou cibuli, mrkev, petrželový kořen, několik kuliček pepře, hřebíčky, bobkový list a lžíci octa. Všechno zalijeme několika lžícemi vývaru a necháme pozvolna dusit. Na jiném rendlíčku připravíme hnědou jíšku z tuku, mouky a cukru. Do hotové jíšky přidáme tolik vývaru, aby se vytvořila přehoustlá omáčka. Necháme ji povařit. Hotovou omáčku nalijeme na dušeného kamzíka a necháme do měkka dodusit. Zvěřinu pak vložíme do jiné nádoby a omáčku scedíme. Pozorně sejmeme všechnu mastnotu, přidáme několik lžic kyselé smetany a necháme znovu povařit, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou, polijeme jí dušenou zvěřinu a vše necháme ještě jednou prohřát. Podáváme velmi horké.

Příloha: vařené brambory.