Guláš ze zvěřiny

Z karpatské kuchyně

 

Rozpočet: 1 ½ kg zvěřiny, 4 cibule, 5 paprikových lusků, 6 rajčat, 25 dkg slaniny, paprika, 1 stroužek česneku, špetka kmínu, sůl.

 

Slaninu pokrájenou na kostičky dáme rozehřát, přidáme k ní drobně pokrájenou cibuli a vše necháme zpěnit do růžova. Zvěřinu (srnčí, jelení, z černé zvěře nebo i zaječí) pokrájíme na menší kousky, vložíme do osmažené slaniny s cibulí a za stálého míchání rychle opečeme. Potom osolíme, zasypeme paprikou, přidáme špetku kmínu a drobně pokrájený stroužek česneku. Zakrytou zvěřinu chvíli dusíme a do poloměkkého přidáme oloupaná, pokrájená a jader zbavená rajčata, očištěné a na nudličky pokrájené paprikové lusky a společně udusíme do měkka. Šťávu zasypeme slabě moukou, kterou jsme si napřed na sucho do bleda upražili, a po krátkém povaření přikořeníme lžičkou worcesteru. Podobně se připravuje i klasický český hovězí guláš, surovinami na recept je velmi podobná

Příloha: nové brambory, makarony nebo třené noky a okurkový salát.