Majonéza třená olejová

Rozpočet: 3 žloutky, na špičku nože soli, celkem 3/8 l olivového oleje, z ½ citronu šťáva, 3 lžíce vinného octa, 10 zrnek bílého tlučeného pepře, na špičku nože cukru, ½ kávové lžičky hořčice.

 

V hlubší porcelánové misce umícháme čerstvé žloutky se solí. Pak nepřetržitě mícháme metlou hruškovitého tvaru a přikapáváme čerstvý olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky. Za stálého míchání pak přikapáváme podle chuti citronovou šťávu (opatrně, aby majonéza příliš nezřídla). Majonézu zahustíme přikapáváním oleje. Naposledy zamícháme opatrně do majonézy ocet, tlučený pepř, práškový cukr, jemnou hořčici. Čím déle majonézu třeme, tím je hustší, hladší a lesklejší. Olej a žloutek musí mít teplotu místnosti, ve které se majonéza připravuje. Ze studeného oleje se majonéza sráží. Hotovou majonézu před podáváním dáme do chladna.