Medvědí játra

Rozpočet: na 1 kg jater ½ l mléka, 20 dkg slaniny, 3 sardelky, 1 velká cibule, 3 bobkové listy, proutek rozmarýny, ½ l bílého vína, sůl.

 

Medvědí játra se ponoří na několik hodin do mléka zředěného vodou. Pak se osuší a odblaní, hustě se protáhnou slaninou a několika proužky sardelí, vloží se do kastrolu vyloženého na plátky slaniny a na kolečka krájenou cibulí, přidá se bobkový list a proutek rozmarýny, kastrol se přikryje pokličkou a játra se zvolna dusí. Po chvíli se játra podlijí bílým vínem a obrátí. Dusí se tak dlouho, až nejsou krvavá. Podávají se buď vcelku, nebo nakrájená na plátky, politá šťávou, v níž se dusila. Osolí se až hotová.