Páv

Nepatří mezi zvěř a bývá chován mezi drůbeží jako okrasa. Maso je však dobře poživatelné.

 

Rozpočet: 1 páv, sůl, ½ lžičky pepře, kořenná kytička (3 bobkové listy, 5 zelených petrželek, 3 proutky bazalky), 10 dkg slaniny, 10 dkg másla, špetka citronové kůry.

 

Připravuje se podobně jako krůta. K přípravě je vhodný jen mladý páv, zabitý 3 dny před úpravou. Zevně i uvnitř se vytře pepřem a solí. Dovnitř se vloží kořenná kytička (bobkový list, petrželka a bazalka), prsíčka se obloží pokrájenou slaninou nebo se spolu s běhy protáhnou slaninou. Páv se peče pozvolna na másle při mírném ohni. Rožní-li se podle francouzské kuchyně, prsíčka se předem ovinou papírem smočeným v másle.