Losí pečeně

Rozpočet: na 1 kg losí zvěřiny, 20 dkg slaniny, 10 dkg másla, ¼ l smetany, zelená petrželka, 1 kg brambor, 1 brusinkový kompot, salát, z ½ citronu šťáva, lžíce oleje, sůl, lžička cukru, jablko.

 

Odblaněný a řádně očištěný losí hřbet (nebo kýtu) protáhneme hustě slaninou, osolíme, vložíme na kastrol na rozpálený tuk, přikryjeme pokličkou a pomalu dusíme. Při dušení hodně podléváme. Dusíme 2 – 3 hodiny ke konci zalijeme sklenkou kyselé smetany.

Když je zvěřina měkká, rozporcujeme ji a ozdobíme osmaženou zelenou petrželkou.

Příloha: brambor, brusinkový kompot nebo řeřichový salát s citronovou šťávou, olejem, cukrem, troškou soli a nastrouhanými jablky.