Polévka z divokého holuba I

Rozpočet: 1 divoký holub, sůl, 2 zrna pepře, 2 zrna nového koření, malá mrkev, malý cele, malá petržel, 5 dkg hub, 3 dkg másla, 1 žemle, sůl, špetka pepře, 5 snítek zelené petrželky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, 5 dkg másla.

 

Divokého holuba rozkrájíme na čtvrtky a vaříme se srdcem a žaludkem v osolené vodě s obvyklým kořením, trochou rozkrájené zeleniny a hub. Když je holub měkký, vyndáme jej, stáhneme z něho kůži a maso pokud možno oddělíme od kostí a na drobno pokrájíme. Uvařené srdce a žaludek pokrájíme zvlášť. Pak připravíme tyto knedlíčky: smícháme s utřeným máslem ve vodě namočenou žemli, sůl, pepř, sekanou petrželku, přidáme celé vejce, uvařené a rozsekané srdce i žaludek, dále utřená syrová holubí játra a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z tohoto těsta uděláme malé knedlíčky, které vaříme v procezené polévce. Polévku s knedlíčky pak vlijeme do mísy na pokrájené maso.