Tetřívek s pikantní studenou omáčkou

Rozpočet: 1 tetřívek, sůl, 10 dkg másla, 3 malé cibule, stroužek česneku, 1 lžička zelené petrželky, 5 dkg žampionů nebo hříbků, špetka pepře, ¼ kg strouhanky.

Pikantní omáčka: 1 lžíce zelené petrželky, 2 lžíce míchané naložené zeleniny (mixed pickles), ½ větší cibule, 1 sardelka, lžíce citronové šťávy, lžíce vody, 6 lžic oleje, špetka pepře, lžíce hořčice.

 

Mladý tetřívek se očistí, rozpůlí, osolí a polije rozpuštěným máslem. Potře se směsí ze tří malých cibulí, malého stroužku česneku, zelené petržele a několika žampionů (hříbků); vše jemně usekáme, osolíme a opepříme a v tom necháme tetřívka několik hodin ležet. Potom ho obalíme ve strouhance a upečeme na roštu.

Podává se k němu tato pikantní omáčka: zelená petrželka, anglická míšeninka (mixed pickles), kousek cibule nebo šalotky, sardelka se jemně useká a promíchá se šťávou z citronu, lžící vody, olejem a trochou pepře. Teprve před podáváním se k omáčce přidá lžíce jemné hořčice.