Tetřívek pečený I
Rozpočet: 1 tetřívek, sůl, špetka pepře, 25 dkg slaniny, 10 dkg másla; mořidlo: ¼ l octa, ½ l vody, 2 bobkové listy, ½ celeru, 1 kořen petržele, 1 mrkev, ¼ l vína.
Připravuje se jako koroptve nebo sluky. Po několikadenním odležení v chladnu jej teprve oškubeme, vykucháme, očistíme, osolíme, vytřeme pepřem, proslaníme a ještě obalíme plátky slaniny a ovážeme nití. Pak se takto upravený tetřívek peče v troubě na másle. Je-li mladý (pozná se podle žlutých stojáků), je chutnější a nemusí se dávat do mořidla. Je-li však starší, musí se před pečením naložit do mořidla a každý den obracet, aby byl řádně proležený. Mořidlo připravíme podle uvedeného rozpočtu a vaříme 20 minut – viz mořidla.