Tetřev po moravsku

Rozpočet: 1 tetřev, sůl, červené víno, ocet, voda na mořidlo, ½ celeru a 1 petržel, 1 mrkev, 1 menší cibule, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, proužek citronové kůry, špetka pepře, 10 dkg slaniny, 1 cibule, lžička mouky, 3 bobule tlučeného jalovce, lžíce rybízové zavařeniny, lžička cukru, ½ l smetany.

 

Hodně odleželého tetřeva dobře oškubeme, vykucháme, očistíme a dáme do hlubší mísy. Zatím si svaříme mořidlo. Když vychladne, nalijeme je na tetřeva, který musí být úplně ponořený. Každý den tetřeva obracíme. Je-li déle naložen, je chutnější.

Odleženého tetřeva vyndáme, osolíme, potřeme pepřem a proslaníme. Slaninu a cibuli nakrájenou na kousky usmažíme do červena, do ní pak vložíme tetřeva a zaléváme mořidlem a polévkou. Je-li měkký, pokrájíme ho na menší kousky a vysmahlý základ do tuku zaprášíme moukou, znovu vysmahneme a zalijeme, přidáme jalovec, rybízovou zavařeninu, cukr; ještě chvíli omáčku povaříme, pak ji procedíme na pokrájeného tetřeva a podáváme.

Na slaninu a cibulku můžeme přidat ještě zeleninu z mořidla a usmažit; nakonec zalijeme smetanou a podáváme.

Příloha: knedlík.