Tetřev pečený II
Rozpočet: 1 tetřev, sůl, ½ l octa a vody, 2 bobkové listy, 5 zrn nového koření, špetka tymiánu a kousek zázvoru, 15 dkg slaniny, 10 dkg másla, ½ l kyselé smetany, 2 lžíce mouky.
Připravíme mořidlo ze stejného dílu vinného octa a vody, cibule, bobkového listu, nového koření, tymiánu a zázvoru. Po povaření necháme vychladnout a nalijeme na očištěného tetřeva. V mořidle jej necháme v chladnu týden a každý den jej obracíme. Potom tetřeva proslaníme a pečeme buď na rožni, nebo jej vložíme do pekáče a zvolna pečeme na másle za stálého podlévání mořidlem. Procezenou omáčku zalijeme kyselou smetanou, v níž jsme rozmíchali dvě lžíce mouky, dosolíme a necháme povařit.