Sluka po vídeňsku
Z rakouské kuchyně
Rozpočet: 2 sluky, sůl, 10 dkg slaniny, 5 dkg másla, 1 žemle, 2 sklenky vína, lžička strouhané žemle, lžíce citronové šťávy, špetka strouhané citronové kůry, 2 kostky cukru, 2 tlučené hřebíčky, 2 lžíce hovězí polévky.
Sluky očistíme, osolíme a upečeme na másle a slanině. Z vnitřností upravíme slučí salmi (viz str. 239). Pak připravíme vinnou omáčku: šťávu, v níž se sluky pekly, přecedíme do jiného kastrůlku, přilijeme do ní víno, přidáme velmi jemně nastrouhanou žemli, citronovou šťávu, kousek citronové kůry, na prášek utlučené hřebíčky a hovězí polévku. Vše necháme dobře povařit a potom procedíme na sluky narovnané na míse.