Lyska s omáčkou Merrymeeting

Z americké kuchyně

 

Rozpočet: prsíčka, křídla a stehna ze 2 lysek, 1 cibule, ½ l vody s octem (5 lžic octa), sůl, špetka mletého pepře, 3 lžíce mouky, 10 dkg másla, 4 lžíce omáčky Merrymeeting (viz omáčky), ½ sklenky vína šery.

 

Dvě lysky stáhneme a odstraníme z nich podkožní tuk. Oddělíme prsíčka, křídla a stehna. Připravíme si vodu s octem a cibulí nakrájenou na kolečka. Zvěřinu proložíme cibulí, zalijeme octovým roztokem a necháme přes noc naloženou.

Před další přípravou zvěřinu osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, vložíme ji na rozehřáté máslo a rychle po obou stranách opékáme do zlatohněda. Pak ji zvolna opékáme do změknutí. Měkkou zvěřinu přendáme do teplé trouby, do šťávy přidáme šery a omáčku Merrymeeting, vše důkladně promícháme a povaříme.

Porce zvěřiny vyjmeme z trouby, zalijeme je hotovou omáčkou a podáváme. Omáčky nesmíme připravit příliš mnoho. Má jí být jen tolik, abychom mohli přelít všechny porce, a aby pak omáčka nezbyla. Omáčka musí být podávána horká, neboť vychladlá ztrácí na chuti.

Příloha: brambor a kompot.